Seksist vaak depressief


donald

‘Grab them by the pussy’ gooit hoge ogen als zin van het jaar 2016. Uitgesproken door een man die door veel mensen een seksist wordt genoemd: Donald Trump. De uitspraak zegt niet alleen iets over zijn houding ten opzichte van vrouwen, maar mogelijk ook over zijn geestelijke gezondheid. Seksistische mannen hebben een veel grotere kans dan anderen om depressief te worden en drugs te gebruiken, ontdekte de Indiana University (VS).

Zij deden een zogenoemde meta-analyse. Daarbij pluizen wetenschappers de data van voorgaande studies nog eens na op tot dan toe onontdekte verbanden. In dit geval werden 78 eerdere onderzoeken tegen het licht gehouden op de link tussen seksisme en geestelijke gezondheid. Die werd duidelijk aangetoond, mannen die zichzelf zien als playboy, lopen grote kans om ongelukkig door het leven te gaan.

Zelfbeeld
Dat komt hoofdzakelijk doordat de realiteit en het zelfbeeld van deze mannen niet overeen komt. Ze zien vrouwen als veroveringen en proberen met zo veel mogelijk exemplaren naar bed te gaan. Status is een belangrijk onderdeel van dit zelfbeeld, de mannen zien zichzelf als roofdieren, de top van de piramide. Niemand is zo mannelijk als zij.

In de werkelijkheid van de moderne maatschappij valt dat vaak tegen. Geëmancipeerde vrouwen laten zich niet zo makkelijk veroveren, zeker niet door een seksist dat het vrouwtje wel eventjes naar zijn hol wil slepen. Mannen met ‘streng masculiene normen’, zoals de onderzoekers het noemen, tenderen daarom naar ontevredenheid. Droom en werkelijkheid liggen ver uit elkaar, een kloof die deze mannen geregeld met drugs proberen te overbruggen.

Seksisten hebben dan ook moeite in het intermenselijke verkeer, ook met andere mannen. Relaties, zelfs vriendschappelijke, zijn geen lang leven beschoren. Zodat de Trump-wannabees ook nog eens eenzaam zijn, een leegte die ze dan weer met drugs proberen op te vullen, schrijven de onderzoekers in het Journal of Counseling Psychology.