Sekseverschillen in jaloezie


In niets zijn mensen zo jaloers als in de liefde. Ontmoetingen met exen, late sms’jes van collega’s, foto’s waarop je geliefde het wel heel gezellig lijkt te met een aantrekkelijke rivaal. Er hoeft maar het minste of geringste te gebeuren of het groene monster steekt de kop op.

Uit eerder onderzoek was al aangetoond dat vrouwen en mannen verschillend jaloers zijn. Zo zouden vrouwenhersenen het meest gespitst zijn op emotionele ontrouw (liefde voor een andere vrouw), en zouden mannenhersenen vooral bang zijn voor seksuele slippertjes.

Onderzoekers van de Australian National University in Canberra waren benieuwd welke factoren nog meer zorgen voor jaloezie bij mannen en vrouwen. 437 proefpersonen tussen de 18 en 64 jaar deden aan het onderzoek mee. Met vragenlijsten werd de hoogte van hun libido gemeten, evenals de romantische hechtingsstijl dus of de proefpersonen bijvoorbeeld last hadden van bindingsangst. Ook moesten de proefpersonen aangeven wat hun relatiestatus was, of ze weleens waren vreemdgegaan of zelf slachtoffer waren geweest van vreemdgaan. Tot slot werd gemeten hoeveel stress de proefpersonen zouden hebben bij seksuele of emotionele ontrouw.

Grrrr..........

Uit dit onderzoek kwam wederom naar voren dat mannen vooral in de stress schieten bij het idee dat hun vrouw seks heeft met een andere man, en dat vrouwen als de dood zijn dat hun man emotioneel vreemdgaat, dus bijvoorbeeld verliefd wordt op een andere vrouw.

Maar er waren meer bevindingen. Zo zou libido jaloezie aanwakkeren. Mannen en vrouwen met een hoge seksdrive zouden jaloerser zijn dan mensen met een laag libido. Verder bleek dat hechtingsproblemen en slachtoffer zijn geweest van seksuele ontrouw ook zouden leiden tot jaloezie, maar alleen bij mannen. Ten slotte zou bij vrouwen in een serieuze relatie de jaloezie gedeeltelijk wegebben.

Hoewel veel mensen zich schamen voor lelijke emoties als jaloezie en afgunst, is het eerder regel dan uitzondering, beweren de onderzoekers. Er zit zelfs een positieve kant aan. Binnen bepaalde grenzen zou jaloezie werken als een afrodisiacum. Het maakt seks onstuimiger, en bovendien spreekt uit jaloezie de angst dat je iemand niet kwijt wilt raken.

Bron: Personality and Individual Differences. Foto: Aneb, Dreamstime