Seks-onthouding niet effectief


Conservatieve krachten in Amerika zijn de afgelopen decennia erg effectief geweest om seksuele voorlichting de nek om te draaien. In plaats van het bekende praatje over de bloemetjes en de bijtjes kregen kinderen in sommige staten te horen dat ze vooral géén seks moesten hebben voor ze trouwden. Anders werd God kwaad en volgde hel en verdoemenis.

Wat blijkt? Dat is geen goede strategie. In staten waar onthouding werd gepropageerd op school is het aantal tienerzwangerschappen veel hoger (4,96 procent van de meisjes wordt zwanger), dan in staten waar gewone voorlichting wordt gegeven (2,58 procent). ‘Het aanmoedigen van onthouding zorgt niet dat jongeren ook onthouding beoefenen’, schrijven de onderzoekers.

De Verenigde Staten hebben het hoogste percentage tienerzwangerschappen van de geïndustrialiseerde wereld; Nederland het laagste. Binnen de VS is de staat Nevada de koploper.

In de Verenigde Staten lopen verschillende initiatieven door elkaar. De federale overheid heeft 114 miljoen dollar beschikbaar voor klassieke seksuele voorlichting, inclusief voorlichting over condooms en andere voorbehoedsmiddelen, maar een concurrerend programma stelt 250 miljoen dollar beschikbaar voor lessen over seksuele onthouding tot het huwelijk. Wat tienerzwangerschappen het land kosten, is niet bekend.