Seks met verschillende partners: normaal?


Hoe sta je tegenover seks met verschillende partners? Of seks met iemand die je pas een paar minuten kent? Of seks zonder dat je een relatie met iemand hebt?

Het antwoord op dit soort vragen heeft veel te maken met hoe je tegen vrouwelijke economische zelfstandigheid aankijkt, ondekten Amerikaanse onderzoekers. Ze ondervroegen Amerikanen van allerlei soorten en maten over hun denkbeelden wat betreft seks en merkten dat hoe normaler mensen het vinden dat een vrouw een eigen boterham verdient, hoe normaler zij het vinden dat een vrouw ook seksueel onafhankelijk is.

Volgens de onderzoekers, van Brunel University, is dat niet zo verwonderlijk. Mannen die een vrouw financieel onderhouden, stellen meer eisen aan haar rol als moeder en verzorger. Een vrouw die een lossere seksuele moraal heeft, wordt misschien zwanger van een andere kerel. Als je in die vrouw hebt ´geinvesteerd´ als man, dan wil je zeker weten dat ze ook jouw kind baart.

Dit concept is zo sterk, dat zelfs vrouwen er zelf aan meedoen. Ook zij zijn conservatiever als ze een man hebben die kostwinner is. Niet alleen wat betreft zichyelf, maar ook als het om andere vrouwen gaat. Dat een man tegenwoordig een vaderschapstest kan laten doen, is volgens de onderzoekers niet relevant. Het conservatisme is evolutionair bepaald. Ook al kan seks tegenwoordig los staan van zwangerschap, die evolutionaire drang heeft een sterk na-ijl effect, yo schrijven de onderzoekers in het vakblad Archives of Sexual Behavior.