Seismologen gaan vrijuit


Zes seismologen die in 2012 tot gevangenisstraffen van zes jaar waren veroordeeld, hoeven toch niet achter tralies te verdwijnen. Een hogere rechtbank heeft de mannen vrijgesproken. De seismologen hadden de straf gekregen omdat ze in 2009 niet goed hebben gewaarschuwd tegen de aardbeving van l’Aquila in Italië.

In 2012 veroordeelde een lagere rechtbank de mannen. Er ontstond toen grote oproer in de wetenschappelijke wereld. Aardbevingen zijn zeer moeilijk te voorspellen en wetenschappers moeten hun werk in vrijheid kunnen doen, zonder bang te zijn voor de consequenties, vonden collega’s over de hele wereld. De mannen gingen in hoger beroep.

De hogere rechtbank vindt dat het inderdaad moeilijk is om aardbevingen te voorspellen. Maar de mensen van l’Aquila zijn het daar niet mee eens. Na de uitspraak begonnen verschillende inwoners van het stadje ‘schande’ te roepen. Anderen zijn in huilen uitgebarsten. In de gemeente zijn driehonderd mensen omgekomen door de aardbeving.

Hiermee is de kous nog niet af. De openbaar aanklager gaat naar een nog hogere rechtbank om dit vonnis weer te laten vernietigen. Hij is nog steeds van mening dat de seismologen achter slot en grendel moeten.