Scotty eindelijk in de ruimte


Scotty in Star Trek The Next Generation.

De eerste commerciële ruimtevlucht heeft een speciale lading: de stoffelijke overschotten van 308 mensen.

De Falcon 9, het eerste commerciële ruimtevaartuig dat gisteren vertrok voor een reis naar het ISS, doet ook dienst als uitvaartcentrum. Aan boord zijn meer dan 300 potjes met as van overledenen. Deze mensen – of hun nabestaanden – hebben allemaal 995 dollar betaald om hun as buiten de dampkring te brengen. Zo gaan ze na hun dood daarheen waar ze nooit eerder zijn geweest.

Er zijn twee uitzonderingen op die regel. Aan boord zijn namelijk ook de asresten van James Doohan en Gordon Cooper. Doohan is beter bekend als Montgommery ‘Scotty’ Scott, de boordwerktuigkundige van de Enterprise in de eerste Star Trek serie. Cooper was astronaut in het Gemini programma en maakte in de jaren zestig twee ruimtereizen.

Beide heren zijn dus eerder in het heelal geweest, als was dat bij Scotty (‘beam me up’) in een studio in Hollywood.

Scottys en Coopers nabestaanden hebben eerder geprobeerd de resten van de acteur en de astronaut de ruimte in te sturen. Een eerdere raket die hen de ruimte in moest schieten raakte van koers en stortte neer in New Mexico. De aspotjes overleefde de crash. Een tweede raket, met een deel van de as aan boord, ontplofte bij de lancering.

Nu is wel alles goed gegaan. De asresten zitten in de tweede trap van de raket. Die zal buiten de dampkring worden afgeworpen en in een baan om de aarde gaan draaien. De zwaartekracht blijft aan dit vehikel trekken, waardoor de trap en de as zullen verbranden in de dampkring. Dat gebeurt waarschijnlijk over een jaar.