Schuwste haai ter wereld gevonden


hydrolagus-cf-trolli

Dit is de eerste foto van een Hydrolagus cf. trolli, ook wel bekend als een spook haai, een van de meest schuwe dieren ter wereld. Heel af en toe halen Australische vissers een spookhaai uit hun netten, maar levend en zwemmend was het type nog niet aangetroffen. Dat komt omdat deze vissen op grote diepte leven, waarschijnlijk voelen ze zich rond 2600 meter onder de zeespiegel het meeste thuis.

Deze haai is door een onbemande diepzee duikboot vastgelegd door het Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI). Hij zwom voor de kust van Californië, wat betekent dat hij niet alleen voorkomt bij Australië, zoals eerder gedacht. Het zou zelfs kunnen zijn dat het om een heel nieuwe soort gaat, alleen met een DNA-test is vast te stellen of het om familie van de Australische haaien gaat.

Deze haaiensoort heeft zich 400 miljoen jaar geleden afgescheiden van de hoofdfamilie van haaien. Sindsdien heeft deze soort zich apart ontwikkeld om te overleven in de diepzeeën. Zo hebben spookhaaien platte tanden waartussen ze hun prooi vermorzelen, tegen de rijen snijtanden bij andere haaien. Ook hebben ze waarschijnlijk extra zintuigen in hun huid.