Schuwe walvisachtige voor het eerst gefotografeerd

Ze kunnen 3 kilometer diep duiken


Spitssnuitdolfijn van True

Deze foto is de eerste van een Spitssnuitdolfijn van True in het water. Deze zeer geheimzinnige walvisachtigen zijn uiterst schuw en vertonen zich bijna nooit aan mensen. We kennen ze eigenlijk het beste door zeldzame exemplaren die zijn aangespoeld op de kust. Maar in hun natuurlijke habitat waren ze nog niet goed waargenomen.

De foto is gemaakt bij de Azoren, waar zich een groep bevindt. Deze walvisachtige wordt verder voor de Australische kust gezien. Het gaat waarschijnlijk om twee gescheiden groepen, met minimale biologische verschillen. Alle Spitssnuitdolfijnen van True kunnen tot 3 kilometer diep duiken en hebben het vermogen om tot twee uur lang onder water te blijven.

Het zijn zeer sierlijke dieren die tot 5 meter lang kunnen worden en tot 1400 kilo wegen. Ze brengen 92 procent van hun tijd onder water door, het liefste in diepe oceanen. Vandaar dat ze slechts sporadisch door mensen worden gezien. Wat ze eten, is bijvoorbeeld onbekend, waarschijnlijk gaat het om pijlinktvissen. Gelukkig betekent hun schuwheid dat ze ook weinig last hebben van menselijke activiteiten als vissen. Toch worden ze door verschillende verdragen beschermd, je mag niet op ze jagen.

Toch is ook dit magnifieke dier niet veilig voor de mens. Er zijn gestrande exemplaren gevonden met kilo’s plastic in hun maag. Ook lijken deze dieren erg gevoelig voor sonarsignalen van onderzeeërs. Er zijn Spitssnuitdolfijnen van True op het strand gevonden na militaire oefeningen waaraan onderzeeërs meededen. Hoe ze precies last hebben van deze signalen is onbekend, maar waarschijnlijk beïnvloedt sonar het natuurlijke vermogen om te navigeren.

De Spitssnuitdolfijn van True is genoemd naar Frederick W. True, curator van het Smithsonian Museum in de Verenigde Staten. Hij beschreef de walvisachtige in 1913 voor het eerst.