Het lijkt een van de meest ongerepte plekken op aarde. De noordpool is vrijwel onbewoond en het ligt ver van mensen en industrie. Toch vinden wetenschappers er microplastic, dat waarschijnlijk duizenden kilometers heeft afgelegd vanaf andere continenten. En nu hebben onderzoekers het zelfs in algen gevonden.
Een team van onderzoekers van het Duitse Alfred Wegener Instituut heeft tijdens een expeditie naar de noordpool monsters genomen van algen en het omringende water van ijsschotsen. De algensoort Melosira arctica, die onder het zee-ijs van het Noordpoolgebied groeit, bleek tien keer zoveel deeltjes plastic te bevatten als het omringende zeewater.
Dat is niet zo gek, de draadalgen hebben een slijmerige, kleverige textuur, zodat ze microplastics kunnen verzamelen uit het zeewater en het omringende ijs. Deze algen groeien in de lente- en zomermaanden snel onder het zee-ijs en vormen daar meterslange ketens.
Als de met microplastic geladen algen afsterven en het ijs waaraan ze zich hechten smelt, blijven ze in klompjes aan elkaar plakken. Deze kunnen bijzonder snel naar de bodem van de Arctische diepzee zinken. Vissen kunnen het eten. Eten wij die vissen weer, dan komt het plastic in ons.