Schrijf op wat je eet


Afvallen is een kwestie van boekhouden, ontdekten wetenschappers. Schrijf vooral alles wat je in je mond steekt op.

Wat heb je gisteren allemaal gegeten? Als je uit je geheugen alle maaltijden, snacks, tussendoortjes en snoepjes opdiept, schrik je misschien. Want ongemerkt steken we nogal wat in onze mond op een dag. Wie af wil vallen, zal dus moeten bijhouden wat er allemaal wordt doorgeslikt.

Amerikaans onderzoek toont aan dat mensen die af willen vallen als een boekhouder te werk moeten gaan. In een schriftje moet je opschrijven wat je allemaal consumeert. Een groep van 123 vrouwen die probeerde af te vallen werd een paar weken lang gevolgd. De dames die iedere hap schriftelijk bijhielden, vielen 2,7 kilo meer af dan vrouwen die dat niet deden. Volgens de onderzoekers is het menselijk lichaam bij sommige mensen slecht in staat om aan te geven wanneer er genoeg is gegeten. Door het zelf bij te houden, krijg je dat seintje wel.

De vrouwen toonden bovendien aan dat het overslaan van maaltijden zeer slecht is. Zij die dat geregeld deden, vielen 3,6 kilo minder af dan vrouwen die heel regelmatig voedsel consumeerden. Ook vaak buiten de deur eten bleek slecht te zijn voor het figuur. Opmerkelijk: of vrouwen veel beweging kregen, maakte voor het succes van hun afvalpoging niet uit.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Follow Faqtman on Twitter