Schotten leven schots en scheef


Schotten lusten wel een drankje. Maar dat is niet de enige verslaving. 97% van het land heeft een gevaarlijke gewoonte.

Blaastest?.
Waarschijnlijk ook verslaafd.

We wisten dat Schotten van een drankje hielden maar nu blijkt dat ze nog ongezonder leven. Bijna alle Schotten leven op het randje. Bijna de volledige volwassen bevolking heeft een verslaving of leeft op een andere manier ongezond. 97.5% van de bevolking kan als Schotse daredevils worden bestempeld en is verslaafd aan sigaretten, drinkt teveel, beweegt te weinig, of eet zeer ongezond.

Volgens de onderzoekers komt dit door het lage inkomen van de Schotten. Een lage interesse in leren en een korte schoolcarrière zorgen samen met het wonen in vaak achtergebleven gebieden voor een niet al te gunstig startpunt voor een gezond leven. Niet alleen hebben de Schotten vaak een probleem, vaak is er ook een combinatie van meerdere ongezonde gewoontes aanwezig. 86% van de Schotten heeft last van twee risicofactoren, 55% drie of meer en 20% zelfs meer dan vier gezondheidsproblemen waar ze zich zorgen over kunnen maken.

Volgens de Scottish Health Survey die al eerder een onderzoek deed naar het drinkgedrag van de Schotten mag de hoeveelheid drankproblemen flink vergroot worden. Volgens hen geeft meer dan 50% van de ondervraagden een beter maar oneerlijk antwoord. Dus de Schotten zijn er mogelijk nog slechter aan toe. Proosten op gezondheid heeft dus weinig zin meer in Schotland.

Foto: Flickr