Schoonheid loont echt


Wat we altijd al dachten is nu wetenschappelijk bewezen. Mooie mensen zijn gelukkiger, verdienen meer en worden vaker voor feestjes gevraagd.

Na twintig jaar onderzoek is de Amerikaanse econoom Daniel S Hamermesh eruit: aantrekkelijke mensen profiteren van allerlei voordelen die minder aantrekkelijke mensen moeten missen. In zijn boek Beauty Pays concludeert Hamermesh dat schoonheid mensen een hoop oplevert.

Hamermesh is professor aan de universiteit van Texas-Austin (VS) maar geeft ook les aan de Universiteit Maastricht. De afgelopen twintig jaar hield hij zich bezig met de voordelen van schoonheid. En die zijn niet gering.

Wie zou een mooie man als George Clooney nou geen geld lenen? Foto: Ed van West (Flickr)

Volgens Hamermesh verdienen mooie mensen niet alleen meer geld, maar kunnen ze bijvoorbeeld ook makkelijker een lening afsluiten, tegen een lagere rente! Ze vinden sneller een aantrekkelijke partner, die vaak ook nog eens hoogopgeleid is. Opmerkelijk is dat mooie werknemers productiever zijn dan hun collega’s met een gemiddeld uiterlijk. Bedrijven die mooie mensen in dienst nemen zouden daardoor meer kunnen verkopen en meer winst draaien.

De voordelen van schoonheid gelden voor zowel mannen als vrouwen. Maar vrouwen hebben er nog het meest profijt van, zegt Hamermesh. Mooie vrouwen verdienen gemiddeld 4 procent meer dan gemiddeld. Voor mooie mannen is dat drie procent. De econoom benadrukt dat het hier wel om gemiddelden gaat, en dat factoren zoals opleiding en werkervaring wel degelijk meetellen in de hoogte van het salaris.

Hamermesh deed de afgelopen jaren verschillende onderzoeken naar de relatie tussen uiterlijk en inkomen. Zo keek hij bijvoorbeeld naar de gezichten van topmannen en –vrouwen in het bedrijfsleven. Daaruit bleek dat hoe breder het gezicht van de CEO is, hoe beter de resultaten van het bedrijf. Maar ook: hoe breder iemands gezicht is, hoe groter de kans op onethisch gedrag en leugens.

Follow Faqtman on Twitter