Schone tuinstoelen dankzij de zon


De zomer is alweer in volle gang, tijd om de tuinstoelen af te stoffen. Alleen, de stoelen hebben te lang in weer en wind buiten gestaan, waardoor een hardnekkig laagje algen en schimmel het eens zo glanzende oppervlak bevuilt. Wetenschappers hebben nu een manier om dat probleem op te lossen: de toevoeging van titaniumdioxide aan het plastic waarmee de tuinmeubelen gemaakt worden. Daarna is alleen maar een beetje zonlicht nodig om de oppervlakten zichzelf schoon te laten maken.

Door UV-licht van de zon vindt er een fotochemische reactie plaats van de titaniumdioxidemoleculen waarbij vrije radicalen (moleculen met een extra los elektron) ontstaan. Die doorboren de celwand van de boosdoener en vernietigen het DNA.

Foto: turtlemom4bacon/CC-BY-SA 3.0

Dat het werkt bewees onderzoeker Iris Trick van het Fraunhofer-Instituut (Duitsland). Zij en haar onderzoeksteam besproeide de armleuningen van met titaniumdioxide behandelde en onbehandelde tuinstoelen met een cocktail van verschillende bacteriën, mossen, algen en schimmels. Vervolgens werden de stoelen twee jaar aan het weer bloot gesteld.

Aan het einde van de rit bleken de normale tuinstoelen bijna onmogelijk nog schoon te maken, zo vastgekoekt was het ontstane laagje vuil. Maar de stoelen met de titaniumdioxidemoleculen bleken nog altijd even schoon en maagdelijk wit als in het begin van het onderzoek. Ook nog wat extra testen in het lab bewezen: titaniumdioxide is een wonderbaarlijk schoonmaakmiddel.

Op dit moment werken collega’s van Trick aan de toevoeging van titaniumdioxide aan verf om daarmee de gevels van gebouwen vuilvrij te houden. Ook werken wetenschappers aan een coating voor glasoppervlakten en touchscreens. Voor een smartphone of iPad met zo’n laagje titaniumdioxide zou een uurtje zonlicht dan bijvoorbeeld al voldoende kunnen zijn om het oppervlak zichzelf te laten reinigen van alle vette vingerafdrukken.

Follow Faqtman on Twitter