Scholen zijn smerig


Kinderen die last hebben van een allergie, zullen het moeilijk hebben op school. Onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat Nederlandse scholen veel smeriger zijn dan huizen, als het om allergenen gaat. De onderzoekers plaatsen in huizen van kinderen en hun scholen apparaatjes die het stof verzamelen en analyseerden dat vervolgens.

De resultaten zijn dat juist op school veel meer sporen van mijten (foto) werden gevonden die afkomstig zijn van huisdieren als katten en honden. Dat is opmerkelijk, aangezien die dieren op school niet rondlopen. Dus komen ze mee op de kleding van sommige kinderen en blijven in de klas achter.

In huizen was de concentratie van allergenen het hoogste bij families met een lage socio-economische status. Zij zullen dus vooral verantwoordelijk zijn voor het transport van de allergenen naar school.

Vooral het verschil tussen huizen zonder huisdieren en scholen is groot; in scholen vind je 13 keer meer mijten en schimmels dan in huizen zonder beesten. Ouders die hun allergische kind thuis goed beschermen, sturen hun nageslacht verplicht dagelijks naar een omgeving waar de allergenen welig tieren.

De onderzoekers waarschuwen dat smerige scholen een negatieve invloed kunnen hebben op kinderen. Hun longen ontwikkelen zich en zijn daardoor extra gevoelig voor verontreinigingen. Door dagelijks in een stoffig lokaal te zitten, lopen kinderen een grotere kans om allergisch te worden of astma te ontwikkelen.

Het onderzoek is deel van een Europees project. De uitkomsten staan in de database PlosOne.