Schok: mummie in standbeeld


Een Boeddhistisch standbeeld uit de 12e eeuw blijkt een mummie te bevatten, waarschijnlijk van een heilige uit China. Het beeld is een tijd lang te zien geweest in het Drents Museum in Assen. Tijdens zijn verblijf in Nederland hebben twee artsen van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort onder het toeziend oog van een kunstexpert het beeld gescand en een endoscopie uitgevoerd.

Op de beelden is goed te zien hoe het beeld een volledig skelet bevat in een pose die past bij meditatie. Volgens sommige boeddhisten sterven de grote meesters van hun religie niet, maar raken ze in een staat van ‘eeuwige meditatie’. Het is niet ongebruikelijk om in tempels mummies van priesters tentoon te stellen.

Het gaat hier waarschijnlijk om meester Liuquan, een Chinese boeddhist. Hoe hij in het beeld terecht is gekomen, moet worden uitgezocht. In Amersfoort is ook DNA-materiaal van de botten verzameld, waarmee de identificatie mogelijk beter te maken is. Daarbij werden in het lichaam ook stukjes papier gevonden met daarop Chinese karakters.