Schoenendoos beter voor klassiek


De liefhebbers van klassieke muziek kun je ruwweg in twee categorieën indelen: voorstanders van de schoenendoos en de Weinberg. De eerste groep zit het liefste in een rechthoekige concertzaal, zoals het Concertgebouw in Amsterdam, de tweede groep heeft een voorkeur voor een ronde of ovalen zaal, zoals het Palais des Beaux-Arts in Brussel. Volgens de wetenschap heeft de eerste groep gelijk.

Geluidsdeskundigen van de Aalto Universiteit in het Finse Espoo hebben tien concertzalen in Europa helemaal doorgemeten, waaronder het Concertgebouw. Vijf waren een schoenendoos, vijf een Weinberg. Uit de metingen blijkt dat de rechte zijwanden van een schoenendoos vooral de hoge tonen meerdere keren weerkaatsen, waardoor de muziek dynamischer wordt voor de luisteraars.

Wie in een schoenendoos zit, krijgt zowel de directe geluidstrillingen te horen, als – 100 millisecondes later – de weerkaatsing. Dat geeft de muziek een zeer ‘rijk’ gevoel. De muziek is, zeker achter in de zaal, ook harder. Gemiddeld krijg je in een schoenendoos 5 decibel meer voor de prijs van je kaartje. Het menselijk gehoor kan een verschil van 1 decibel al waarnemen.

Voor de test werd geen gebruik gemaakt van een orkest, maar van nauwkeurig gekalibreerde luidsprekers, om steeds exact dezelfde muziek te produceren in alle tien de concerthallen. Als test werd Bruckners Sinfonie Nummer 9 gespeeld, zo staat te lezen in het onderzoeksrapport in PNAS.