Schoenen vertellen wie je bent


Niet je ogen, maar je schoenen zijn spiegels van de ziel. Je zal verbaasd zijn wat mensen aan je stappers kunnen aflezen. Onderzoekers van de Universiteit van Kansas ontdekten dat mensen aan de hand van de stijl, waarde, kleur en staat van onderhoud vrij adequaat kunnen inschatten wat voor persoon de eigenaar is. Inclusief politieke voorkeur.

flickr.com/A.K.Photography

De onderzoekers vertellen aan de Journal of Research in Personality dat schoenen veel informatie bij zich dragen: “Schoenen zijn praktisch, maar hebben veel non-verbale clues. Bijna iedereen kijkt even naar de schoenen van anderen.”

Voor het onderzoek keken 63 studenten naar 208 paren schoenen. Ze kregen de schoenen te zien en moesten gokken wat voor persoon ze droeg: een introvert of extravert type, een liberale of progressieve denker en is de drager emotioneel stabiel of een wrak?

Welke kies je en wat zegt dat over jou? Flickr.com/barkaw

Nadat de antwoorden naast de persoonsgegevens werden gelegd, werd gekeken wat mensen goed konden inschatten. Leeftijd, geslacht, inkomen en emotionele stabiliteit bleken goed in te schatten. Niet zo heel wonderlijk: de meeste ouderen lopen niet op felgekleurde sneakers en er zijn maar weinig mannen die elegant op een pump maat 39 kunnen lopen. Mensen met veel geld kopen dure schoenen en stappers die niet nieuw maar wel goed onderhouden zijn, horen bij conservatieve en soms ook ‘groene’ types.

Uit de onderzoeksgegevens bleek ook dat enkellaarsjes vooral worden gedragen door agressieve types. Dat kalme types de meest oncomfortabel uitziende schoenen dragen. Dat mensen die moeilijk relaties aan kunnen gaan of houden, kiezen voor de minst opvallende stijlen. Dat mensen met hechtingsproblemen vaak of heel goed verzorgde schoenen of juist hele nieuwe. En dat alle liberalen stiekem hippies zijn, zij dragen de meeste sandalen.

Follow Faqtman on Twitter