Schizofrenie ontstond in vroege mens


schizophrenia-388869_640

Schizofrenie is nogal een evolutionair raadsel. De aandoening bestaat al sinds mensenheugenis en blijft ook maar bestaan, ondanks de ernstige effecten op emotioneel en sociaal vlak, waardoor de kans op nakomelingen kleiner is.

Een nieuwe studie verklaart mogelijk hoe dat komt. De onderzoeker vergeleken genetische informatie van Neanderthalers met die van moderne mensen. Ze ontdekten dat schizofrenie mogelijk een relatief moderne ontwikkeling is: de aandoening zou ontstaan zijn nádat de mens zich afsplitsten van de Neanderthalers. In de genen van de vroege mensachtigen werd namelijk geen bewijs gevonden dat zij ook schizofreen konden zijn.

De oorzaak van schizofrenie is onbekend, maar wel duidelijk is dat genetische aanleg een belangrijke rol speelt. De Noorse en Amerikaanse wetenschappers achter de nieuwe studie denken dat schizofrenie een ‘bij-effect’ zou kunnen zijn van verschillende genen die belangrijk zijn voor de menselijke ontwikkeling. Wat ervoor zorgt dat we taal kunnen leren en cognitieve vaardigheden kunnen ontwikkelen, zou er mogelijk ook voor hebben gezorgd dat we psychoses kunnen krijgen.

De onderzoekers zochten in genetische data uit recente studies met mensen met schizofrenie naar overeenkomsten met de genetische informatie van vroege mensachtigen. Stukjes van het menselijk genoom die met schizofrenie verband houden, werden vaker gevonden in de genen die afweken van het genetisch materiaal van Neanderthalers.

Schizofrenie is overigens een enigszins verouderde term voor de psychische aandoening. Het woord betekent namelijk ‘gespleten persoonlijkheid’, en dat is een veelvoorkomend misverstand. De aandoening kan gepaard gaan met hallucinaties, paranoia, wanen en denkstoornissen, maar mensen met schizofrenie hebben geen gespleten persoonlijkheid. Hoewel sommige mensen met schizofrenie stemmen horen die ze kunnen ervaren als andere persoonlijkheden, betekent schizofrenie niet dat iemand afwisselend verschillende persoonlijkheden aanneemt.