Schipluiden lichtste nacht ter wereld


Lichtvervuiling is een groeiend probleem. Stedelijke gebieden kennen zo veel lampjes dat van een echte nacht geen sprake is. Nog slechter nieuws: Nederland is een van de lichtste landen ter wereld, waarbij vooral het plaatsje Schipluiden – tussen Delft en Rotterdam – de kroon spant. Hier staan veel kassen, waar het licht fel schijnt.

Dat is de uitkomst van groot internationaal onderzoek onder leiding van het GeoForschungsZentrum Potsdam in Duitsland. Zij kwamen er met hulp van buitenlandse collega’s achter dat de hemel gedurende de nacht op de meeste plekken tussen de dertig en vijftig keer lichter is dan natuurlijk zou zijn.

De uitersten zijn Kit Peak in de Verenigde Staten en Schipluiden. Het Nederlandse plaatsje is tienduizend maal helderder ’s nachts dan het dorpje in de woestijn van Arizona. De donkerste plek in Nederland is Schiermonnikoog. Wat de onderzoekers vooral verbaasd zijn de enorme uitschieters, zo is het in de Randstad driehonderd keer lichter dan op de Wadden.

Lichtvervuiling is vooral een probleem voor dieren. Uit eerder onderzoek blijkt dat ze door het licht slechter de weg kunnen vinden en zich minder snel voortplanten. Ook hebben ze vaak problemen met jagen. Dat kan het uitsterven van diersoorten bespoedigen. Maar ook sterrenkundigen hebben er last van, zij kunnen de hemel minder goed zien.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports.