Schip Columbus ontdekt?


De Amerikaanse archeologische onderzoeker Barry Clifford beweerd dat hij het wrak heeft gevonden van de Santa Maria, het vlaggenschip waarmee Columbus in 1492 naar de nieuwe wereld zeilde. Hij zal woensdag zijn vondst toelichten op een grote persconferentie, zo zei hij tegen CNN. Het wrak zou voor de kust van Haïti liggen.

Het wrak is al 11 jaar geleden gelokaliseerd, maar tot nu toe was onbekend om welk schip het ging. Verder onderzoek naar de overblijfselen van het schip zou hebben aangetoond dat het om ‘de Mount Everest onder de scheepswrakken’ zou gaan, aldus Clifford. Welke aanwijzingen hij daarvoor heeft, wordt op de persconferentie bekend gemaakt.

Columbus vond in 1492 de Bahama’s toen hij een doorgang naar Azië zocht. Hij had aanvankelijk niet door dat hij in een totaal ander werelddeel was. Toen hij verder zeilde, in een poging naar China te komen, verging zijn schip voor een eiland dat hij Hispaniola noemde. Met twee andere schepen in zijn vloot kwam hij terug naar Europa.

Barry Clifford denkt dat gezonken schip nu te hebben gevonden. Hij is een autoriteit op het gebied van historische wrakken. Hij heeft vooral in Midden en Zuid Amerika veel schepen gevonden. Zijn huidige onderzoek wordt gevolgd door Discovery Channel.