Schimmels doden 1,5 miljoen mensen


Cryptokoccen, een van de meest voorkomende schimmels.

Er wordt weinig onderzoek naar gedaan. De meeste doktoren vinden het niet boeiend en schrijven snel een zalfje voor. Toch zijn schimmels een grote killer. Gemiddeld overlijden wereldwijd ieder jaar 1,5 miljoen mensen door een schimmelinfectie.

Rond de 1,7 miljard mensen zullen minstens één keer in hun leven een huidschimmel oplopen. Vaak letterlijk, de meest voorkomende soort is de voetschimmel. Zo’n 10 procent van de mensheid heeft een schimmel onder een nagel; bij mensen boven de 70 is dat zelfs de helft van alle mensen. Vooral vrouwen zijn vaak het slachtoffer van een schimmel in de voortplantingsorganen, 75 procent van de vrouwen heeft daar minstens één keer in het leven last van.

Tot deze opmerkelijke cijfers komt een team van de University of Aberdeen (Schotland). Ze keken vooral naar de sterfgevallen door een schimmelinfectie en schrokken van de uitkomsten, schimmels lijken steeds meer mensen te doden. Vooral schimmels in de luchtwegen zijn in opkomst, zo schrijven ze in het vakblad Science Translational Medicine.

De oorzaak daarvan is waarschijnlijk de wereldwijde aids-epidemie. Die verzwakt het afweersysteem, zodat schimmels die anders geen kans zouden maken, nu het lichaam binnendringen. Ook overvloedig medicijngebruik zorgt voor resistentere schimmels. En dat terwijl we nog steeds verbazingwekkend weinig weten over schimmels; slechts weinig onderzoekers willen zich op deze micro-organismen toeleggen.