Schimmel overleeft Mars


107710_web

Kleine stukjes schimmel van de Zuidpool zouden de omstandigheden op Mars kunnen overleven. Dat blijkt uit onderzoek in het Internationale Ruimtestation.

Europese wetenschappers stuurden stukjes rots die worden bewoond door micro-organismen naar het ruimtestation. Na achttien maanden aan boord, in omstandigheden die lijken op de atmosfeer van Mars, bleek meer dan 60 procent van de cellen intact, inclusief het DNA. De resultaten zijn nuttig bij de zoektocht naar leven op de rode planeet.

De Droge Valleien van McMurdo in Antarctica worden beschouwd als het gebied op aarde dat het meest lijkt op Mars. Het is er enorm droog en praktisch onbewoonbaar, omdat de sterke wind zelfs sneeuw en ijs wegblaast. Alleen zogenaamde cryptoendolithische micro-organisms (die in de kieren van rotsen leven) en korstmossen kunnen er overleven.

Een paar jaar geleden ging een team van Europese onderzoekers erheen om twee soorten organismen te verzamelen: Cryomyces antarcticus en Cryomyces minteri. De minuscule schimmels werden in bakjes geplaatst van 1,4 centimeter doorsnee op EXPOSE-E, een platform dat door ESA ontwikkeld is om extreme omstandigheden na te bootsen. Het platform werd aan de buitenkant van het ruimtestation bevestigd. Sommige Antarctische schimmels werden vervolgens blootgesteld aan barre omstandigheden vergelijkbaar met Mars, zoals hoge UV-straling en temperatuurverschillen tussen -21,5 en +59,6 graden Celcius, en andere aan die in de ruimte, zoals het ruimte-vacuüm.

ook korstmossen uit Spanje en de Oostenrijkse Alpen werden ook naar de ruimte gebracht voor hetzelfde experiment. Na anderhalf jaar hadden de korstmossen ‘op Mars’ een twee keer zo snelle stofwisseling dan die waren blootgesteld aan de ruimte.