Schimmel brengt 14.000 euro op

Een van de belangrijkste ontdekkingen van de mensheid


schimmel penicilline

Het is weinig meer dan een fluffy massa op een houten blokje. Goed, het is bijna een eeuw oud, maar om het antiek te noemen gaat ook wat ver. Toch heeft een schimmel op een stukje hout 14.000 euro opgeleverd. Het gaat dan ook om een heel bijzondere schimmel, hiervan is het beroemde geneesmiddel penicilline afgeleid, wat miljoenen mensen het leven heeft gered.

Veilinghuis Bonham’s verkocht het namens de nazaten van Alexander Fleming, de ontdekker van het geneesmiddel. Er was gerekend op een bedrag van 4000 euro, maar er zaten schijnbaar schimmelliefhebbers in de zaal.

Flemming ontdekte penicilline in 1928 toen een bakje waarin hij Stafylokokken bacteriën kweekte verontreinigd bleek met een schimmel. Alle ziekteverwekkers in het bakje waren dood; Flemming had per ongeluk antibiotica uitgevonden. Ineens waren ontstekingen niet meer dodelijk, maar bleken ze te genezen met een pilletje.

Lange tijd werd gedacht dat maar één stukje van de oorspronkelijke schimmel was blijven bestaan. Maar Flemming maakte meerdere culturen vast op plankjes, die hij weg gaf. Winston Churchill had een schimmel, net als de Britse koningin. Haar man, prins Philip, haat het ding naar verluidt.