Schildpadje is salmonella-drager


Mam, mag ik een schildpadje? Moeders doen er wellicht verstandig aan om nee te zeggen. Niet alleen voor het welzijn van het beestje, maar ook voor de gezondheid van hun kroost.

Reptielen als schildpadden, hagedissen en slangen kunnen ernstige infectieziekten overbrengen op kleine kinderen. Franse onderzoekers vergeleken tientallen studies naar dit onderwerp en namen 77 gevallen onder loep waarbij jonge kinderen waren geïnfecteerd door een reptiel, vaak een huisdier. Twee kinderen stierven ten gevolge van een salmonella-infectie, een baby overleed aan meningitis. De zieke kinderen hadden niet eens direct contact met de reptielen gehad.

Vijftig tot negentig procent van de reptielen zijn drager van salmonella, stelt het onderzoeksteam, waarvan de leden onder meer zijn verbonden aan het Franse Institut de Veille Sanitaire en het Institut Pasteur.

Salmonella is een verzamelnaam voor bacteriën die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Salmonella is vooral bekend van infecties via rauw vlees en eieren. Het is vooral gevaarlijk voor mensen met een lage weerstand, zwangeren en kinderen. Meningitis is een gevaarlijke ontsteking van het hersenvlies.

Aanbeveling voor mensen met reptielen en kinderen in huis: handen wassen na contact met het dier.