Schietpartij in de VS: burgers kopen meer wapens


verkoop van wapens

Geregeld leegt in de Verenigde Staten iemand zijn wapen op schoolkinderen, concertgangers of collega’s. Na zo’n schietpartij laait altijd – tevergeefs – weer de discussie op of de overheid de verkoop van wapens niet strenger moet reguleren. Dat heeft gelijk effect, maar anders dan je zou denken. De wapenverkopen schieten omhoog.

Dat is de uitkomst van onderzoek door New York University. De studie is uitgevoerd door een professor die eerst les gaf aan Virginia Tech, een universiteit waar 32 mensen omkwamen bij een schietpartij.

Dat er een piek zit in wapenverkopen, was al eerder aangetoond. Maar uit dit onderzoek blijkt dat het de media zijn die daarvoor zorgen. Vooral in staten met soepele regels voor de aankoop van wapens schiet het aantal verkochte guns in de weken na een schietpartij omhoog. Mensen zijn bang dat er naar aanleiding van de schietpartij strengere regels komen. Dus kopen ze nog snel even een wapen.

Wapens die ook worden gebruikt. De kans om te sterven door een gun stijgt door het bezit van zo’n wapen, blijkt uit eerder onderzoek. Veel mensen sterven door de aankoop die ze veilig moet houden.

De VS heeft meer massale schietpartijen dan welk land ter wereld. Een derde van alle grote schietpartijen vindt in dat land plaats. Als massale schietpartij geldt wapengeweld met meer dan vier slachtoffers. Daarvan is er één per dag in het land van de onbeperkte mogelijkheden.

( Nature Human Behaviour)