Schietgames creëren killers


Gamers die 20 minuten een gewelddadig schietspelletje spelen, zijn betere schutters dan mensen die andere videogames spelen. Onderzoekers van de Universiteit van Ohio ontdekte dat de gewelddadige gamers in het echt beter kunnen richten en eerder op het hoofd schieten.

Foto: Flickr.com/Str1ke

Geen risicoloos vermaak
Hoofdonderzoeker Brad Bushman vertelt: “We moeten videogames niet te snel opzij schuiven als ‘risicoloos vermaak’ in een fantasiewereld. Deze spellen kunnen gevolgen hebben in de echte wereld. Goed of slecht, gamers doen in die spellen kennis op die ze kunnen gaan gebruiken.”

Het leger, de politie en andere overheidsorganen gebruiken ‘shooters’ al als trainingsmateriaal en moordenaar Anders Breivik gaf ook toe dat hij zijn aanslag had voorbereid door uren Modern Warfare 2 te spelen. Volgens Bushman creëren de agressieve schietspellen geen moordenaars, maar ze maken wel betere schutters. Hij zette een experiment op met 151 proefpersonen om dit te bewijzen.

Foto: Flickr.com/Richard'Tenspeed'Heaven

Het experiment
Bushman deelde zijn proefpersonen op in drie groepen. Een groep speelde Resident Evil 4, een agressief schietspel. Een andere groep speelde een minder agressief schietspel op de Wii en de laatste groep speelde Super Mario Galaxy. Een spel dat niet agressief is en waarin ook niet geschoten wordt. Van de proefpersonen die schietspellen speelde kreeg de ene helft een normale controller en de andere helft een plastic geweer om het spel mee te spelen.

Na het invullen van een vragenformulier over agressiviteit en voorliefde voor wapens mochten de proefpersonen 20 minuten gamen. Daarna kregen ze een echt geweer in handen waarmee ze klittenbandkogels op een pop moesten afvuren. Ze kregen geen andere instructie dan ‘schiet op de pop’.

Schieten
Gamers die met een pistoolvormige-controler een agressief schietspel hadden gespeeld, schoten vaker raak en meer in het hoofd. Ze schoten daadwerkelijk om te doden. Bushman: “In het gewelddadige spel dat ze speelden, werden schoten in het hoofd beloond met punten. Dus ze schoten op de pop alsof ze een spel speelden. Andere gamers schoten bijna niet op het hoofd, als ze de pop al raakten.

Follow Faqtman on Twitter