Schieten onder een afzuigkap


sportschutter

Het is een sport die je normaal alleen bij de Olympische Spelen op televisie ziet: sportschieten. Maar de vraag is of deze discipline wel bijdraagt aan de gezondheid. Onderzoekers van de universiteit van München (Duitsland) hebben bij sportschutters hoge waardes aan lood in het bloed gevonden. Loodvergiftiging kan een hele sleep aan lichamelijke gevolgen hebben, waaronder nierfalen, hartklachten en onvruchtbaarheid.

Bij fanatieke schutters werden waardes van 500 microgram per liter bloed gevonden. Medici houden 250 microgram aan om te spreken van een loodvergiftiging. Vanaf dat niveau is lood schadelijk voor de gezondheid. De meeste mensen hebben een waarde van rond 30 microgram in hun bloed, veroorzaakt door blootstelling aan lood in pijpleidingen en huishoudelijke apparatuur.

sportschutters krijgen het lood binnen doordat microscopisch kleine deeltjes bij het schot los komen en door de lucht zweven. Via adem en huid komen deze deeltjes in het bloed. Schutters die alleen met luchtdrukwapens schieten, hebben duidelijk minder lood in hun bloed; bij deze wapens is de knal minder hard.

De onderzoekers uit München pleiten voor het gebruik van munitie zonder lood of en afzuiginstallaties boven de schietplek. Daarmee zou het vrijgekomen lood snel afgevoerd moeten worden. Op korte termijn zijn ademmaskers voor schutters een goed idee, zo zeiden ze op de Duitse radio. Maar of we in Rio schutters met maskers op zullen zien lopen?