Films: schieten in plaats van seks


In de afgelopen 60 jaren zijn films uit Hollywood steeds gewelddadiger geworden. dat concluderen antropologen van de universiteit van Ohio die 945 films tussen 1950 en nu analyseerden. Vooral films die zich op een publiek richten van jonger dan 13 jaar zijn tegenwoordig een ware orgie van geweld. Het is schieten van begin tot eind.

Vooral sinds het einde van de jaren tachtig is het geweld steeds vaker aanwezig in films, waarbij met name veel wordt geschoten.De gemiddelde film die zich op tieners richt heeft 5 minuten geweld, verdeeld over 3 scenes per film. Zowel de lengte als het aantal scenes is toegenomen, wat een hoger totaal van geweld veroorzaakt.

Het onderzoek, dat volgende maand zal worden gepubliceerd in het vakblad Pediatrics, is een aanklacht tegen het systeem van filmkeuringen. Die beschouwen films als niet geschikt voor jongeren als er (veel) seks in voorkomt, maar geweld is geen probleem. Dat zou deels verklaren waarom het geweld zo is toegenomen: het neemt de plaats in van lusten. Schieten in plaats van seks.