Schermgebruik slecht voor slaap 3-jarigen


kind met scherm

Dagelijks naar een schermpje turen, of het nou tv, iPad of telefoon is, zorgt voor een slechtere nachtrust voor 3-jarigen en daarmee een slechtere lichamelijke en geestelijk ontwikkeling. Duits onderzoek toont aan dat kinderen door schermgebruik angstiger zijn en overdag minder energie hebben.

De universiteiten van de Duitse steden Ulm en Bielefeld volgden een groep van duizend kinderen, geboren in 2012 en 2013. Daarbij werd gekeken naar hun mediaconsumptie, met name het gebruik van schermen en schermpjes. Daaruit bleek dat 58 procent dagelijks al een uur schermtijd had. Ieder zevende kind ging daar zelfs overheen en consumeerde meer dan een uur visuele data. Dat terwijl het advies is om maximaal 30 minuten naar een scherm te kijken op die leeftijd.

Eerder was al bekend dat zelfs het schermgebruik van ouders slecht is voor kinderen.

Er is een zeer directe correlatie tussen schermtijd en slaap, ontdekten de Duitsers. Hoe langer een kind kijkt, hoe slechter het slaapt. Inslapen duurt langer en de kinderen worden ’s nachts vaker wakker. Zelfs tien minuten meer naar een filmpje kijken kan al een groot verschil maken. Ouders rapporteerden bij kroost dat lang keek vooral minder activiteit gedurende de dag, omdat er ’s nachts niet genoeg slaap werd genoten. De onderzoekers noemen de uitkomst ‘alarmerend’.

De onderzoekers keken ook of kinderboeken bekijken en voorgelezen worden negatieve effecten hadden op de slaap. Dat bleek niet zo te zijn. Integendeel, inslapen was makkelijker na het voorlezen van het traditionele verhaaltje voor het slapengaan en kinderen worden minder vaak wakker. Maar uit dit deel van het onderzoek bleek ook dat 38 procent van de onderzochte Duitse kinderen nooit met een boek te maken krijgt. De ouders halen ze niet in huis. Waarom zou je ook, als er zulke leuke filmpjes op Youtube staan?

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Sleep Medicine.