Scheids: zo herken je schwalbe


schwalbe

Dit WK staat nu al bekend om de vele schwalbes. Neymar die maar blijft rollen. De collectieve toneelvoorstelling van Colombia. De stervende zwaan Ronaldo. Nu de finale nadert, is het goed om eens te kijken hoe je een schwalbe kunt herkennen. Gelukkig heeft de wetenschap er onderzoek naar gedaan.

Psycholoog Dr Paul Morris van de University of Portsmouth in Engeland is een specialist in de liegende mens. Hij bekeek samen met een proefpanel honderden schwalbes en hij liet twee voetbalteams verschillende situaties naspelen om de volgende lijst met ‘schwalbe karakteristieken’ op te stellen. Je herkent een schwalbe volgens Morris als een speler:

  • Een deel van zijn lichaam vastpakt dat niet in de ‘overtreding’ is geraakt;
  • Een aantal keren om zijn lengteas rolt voordat hij eindelijk stil gaat liggen lijden, Neymar er is er specialist in;
  • Nog stappen neemt tussen ‘aangeraakt’ worden en vallen;
  • Valt met de armen gestrekt in de lucht en open handen;
  • Valt in een knielende houding met de borst vooruit en het bovenlichaam naar achteren gebogen.
  • Vooral de laatste twee houdingen (al dan niet in combinatie) komen vaak voor, merkte Morris. Spelers weten dat deze dramatische val de aandacht van de scheidsrechter vaak trekt. Maar de scheids doet er goed aan dit soort gedrag niet te belonen met een strafschop of een gele kaart voor de tegenstander.

    ‘Zodra de armen boven schouderhoogte gaan, weet je dat je met een gecontroleerde val te maken hebt. Iemand die wordt neergehaald, zal altijd de handen naar de grond strekken om zijn val te breken’, zegt Morris.

    Toneelspelende voetballers zijn gewaarschuwd.