Schedelmuur midden in stad


Tzompantli

Archeologen hebben midden in Mexico-Stad een gruwelijke vondst gedaan. Ze zijn gestuit op een muur van schedels. Er zijn inmiddels 35 schedels geteld, die allemaal zijn ingeslagen. Het gaat om jongemannen, waarschijnlijk krijgsgevangenen. Door hun schedels zo in te metselen, wilden de Azteken (circa 1200-1500) hun vijanden afschrikken.

Dergelijke Tzompantli zijn op meer plaatsen in Mexico gevonden, maar deze is bijzonder indrukwekkend. Hij is 35 meter lang, 45 centimeter hoog en werd gevonden op drie meter diepte.

De experts van het Instituto Nacional de Antropología e Historia van Mexico zijn bijzonder blij met de vondst, omdat deze meestal werden gebouwd in de buurt van een belangrijke tempel. Ook hier is dat het geval, dichtbij ligt de hoofdtempel van Tenochtitlan, de oude Aztekenstad. Dat betekent dat er in de onmiddellijke nabijheid belangrijke gebouwen en kleinere tempels zullen hebben gelegen.

Er zal dan ook verder worden gezocht. Maar dat is niet overal mogelijk, aangezien de vindplaats in het historische centrum van Mexico-Stad ligt. Vlak naast de Tzompantli ligt de nationale kathedraal van Mexico, daar kan niet onder worden gezocht. Het was niet ongebruikelijk dat dergelijke christelijke bouwwerken op Aztekentempels werden gebouwd.