‘Schedel’ op Mars gevonden


Een foto van Nasa zorgt voor grote opwinding onder leden van de aluminium-hoedjes-brigade. Is dat niet een dode dinosaurus die daar op Mars ligt?

Daar gaan we weer: mensen hebben opnieuw een vreemd object op Mars gevonden. In 1975 was het een berg in de vorm van een hoofd. In 2006 was het een menselijke schedel. En nu is het een stoffelijk overschot van een buitenaards wezen.

Het hoofd en de schedel bleken uiteindelijk niets te zijn. Zie voor het verhaal over het hoofd, dit artikel op Faqt. De schedel uit 2006, die behoorlijk echt leek, was een knap staaltje PhotoShoppen van iemand met een grote fantasie.

schedel op marsZijn we dan nu eindelijk klaar met het ‘zien’ van dingen op Mars? Nee hoor, nu hebben verschillende ufologen op een foto genomen door de Nasa Mars Rover een schedel ontdekt die van een buitenaards wezen zou zijn. Op sommige fora wordt zelfs gespeculeerd dat het de overblijfselen van een dinosaurus zouden kunnen zijn.

Nasa reageert niet eens meer op deze verhalen. Maar hoe komt het toch dat allerlei figuren steeds weer dingen ‘zien’ op de rode planeet? Dat komt door een menselijke eigenschap die pareidolie heet. De menselijke hersenen zijn zo ingericht dat we makkelijk patronen herkennen.

Dat is makkelijk bij bijvoorbeeld de jacht. Zelfs als je iets niet goed ziet, zoals een vis die in de zee zwemt, dan nog kun je het met de beperkte informatie die je hebt herkennen als een potentiële prooi en er met je speer achteraan springen.

Het nadeel van pareidolie is dat je soms dingen ziet die er niet zijn. Zoals dino’s op Mars.