Fraudekloner aast op mammoet


De Koreaanse wetenschapper Hwang Woo Suk, uitgespuugd omdat hij de boel fleste, wil nu een mammoet gaan klonen.

Hwang Woo Suk is een fraudeur en een leugenaar. Dat zegt zijn vorige werkgever, de universiteit van Seoel in Korea. Hwang beweerde in 2004 hij dat zijn laboratorium aan de universiteit een mens had gekloond. Dat zou voor het eerst zijn, geen wonder dat het blad Time hem uitriep tot een van de belangrijkste mensen op de planeet.

Alleen was het experiment nooit goed uitgevoerd, Hwang fraudeerde zijn onderzoeksgegevens bij elkaar.

Hij werd ontslagen en stichtte een eigen bedrijf, Sooam Biotech.

Wordt dit weer werkelijkheid? Foto: Wolfman SF.
Dat bedrijf heeft nu een overeenkomst gesloten met de deelregering van Oost-Rusland om een daar gevonden skelet van een mammoet te gaan klonen. Hwang wil merg oogsten uit de botten van het 10.000 jaar geleden gestorven beest en daarmee nieuwe mammoets gaan maken.

Het is niet de eerste poging van Hwang om een moderne mammoet in elkaar te knutselen. In 2006 betaalde hij 500 miljoen won (340.000 euro) om aan een Russisch mammoetskelet te komen. Dat geld is naar de Russische maffia gegaan, bleek later. Een skelet leverde het niet op.

Het klonen van een mammoet lijkt een erezaak te zijn geworden voor wetenschappers. De Japanse Kinki Universiteit heeft al de beschikking gekregen over mammoet dna van een ander Russische mammoetskelet. Ook zij willen graag klonen door dat dna te implanteren in de eicel van een Indiase olifant. Zo’n olifant zou ook als draagmoeder moeten fungeren.

Alleen is het extreem moeilijk om dat te doen. In de duizenden jaren dat deze dieren zijn uitgestorven, is veel van hun genetische materiaal vergaan, zelfs als het al die tijd bevroren is geweest.

Follow Faqtman on Twitter