Schaliegasboring = aardbeving


De Britse firma Cuadrilla mag voorlopig niet naar schaliegas boren in Boxmeer. De rechtbank vernietigde een vergunning van het bedrijf.

Een schaliegasinstallatie.
Dat is misschien maar goed ook, hetzelfde bedrijf blijkt in Groot Brittannië namelijk verantwoordelijk voor lichte aardbevingen.

Schaliegas zit in aardlagen die niet makkelijk gassen doorlaten. Als je er toch naar wilt boren, moet je die aardlagen breken. Dat proces, fracturing of fracking genoemd, is omstreden. Met hydraulische naalden worden de lagen gebroken, waarna het gas er met giftige chemicaliën uit wordt gespoeld. In heel Europa verzetten gemeentes zich tegen deze boringen.

In het Britse graafschap Lancashire heeft Cuadrilla wel een vergunning gekregen om de aardlagen te breken. Dat veroorzaakte aardbevingen van 2,1 op de schaal van Richter, blijkt nu uit een onderzoek van de British Geological Survey. Volgens Cuadrilla komt dat door de ‘ongebruikelijke’ geologische omstandigheden ter plaatse.

Alleen komen dit soort rapporten uit heel Europa en de Verenigde Staten binnen. In Polen heeft het ook gebeefd. In het Italiaanse Brindisi is een boring opgeschort vanwege lichte aardbevingen. Franse demonstranten in de Ardeche hebben de boringen met succes aangevochten bij de rechter.

Follow Faqtman on Twitter