Schaarste aan vrouwen maakt man impulsief


Vrouwen hebben grote invloed op het gedrag van de man. Zo was al eerder aangetoond dat mannen een beetje dommer worden als ze tegenover een mooie vrouw zitten. Daarnaast zouden mannen impulsiever worden na het kijken van commercials met rondrennende vrouwen in bikini. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota hebben nu aangetoond dat ook een schaarste aan vrouwen een significante invloed heeft op het gedrag van de man.

De onderzoekers schotelden mannelijke proefpersonen nieuwsberichten voor over de demografische samenstelling van de bevolking. Daarna moesten de mannen aangeven hoeveel ze maandelijks zouden sparen van een bepaalde loonstrook, en hoeveel ze zouden lenen met een creditcard. Als de proefpersonen dachten dat er een schaarste aan vrouwen was, spaarden ze 42 procent minder. Bovendien waren ze veel eerder geneigd om geld te lenen. De schaarste maakte van de man een big spender

Schaarste aan vrouwen doet vreemde dingen met mannen

In een ander experiment kregen mannen foto’s te zien van groepen mensen waar meer mannen op stonden dan vrouwen. Daarna kregen ze de keuze: morgen kun je direct 20 dollar mee naar huis nemen, maar als je een maand wacht krijg je 30 dollar. Ook hier bleek hoe impulsief de mannen werden. Zo kozen ze vaker voor de onmiddellijke behoeftebevrediging van 20 dollar.

Als mannen zien dat er meer mannen dan vrouwen in hun omgeving zijn, gaan ze volgens onderzoeker Vladas Griskevicius dus meer geld uitgeven. Handig om te weten als je als vrouw een avondje kosteloos wil stappen.

Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor de grote steden in Nederland? Op elke man zijn er in Amsterdam 1,17 vrouwen tussen de 18 en 29 jaar, bleek uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En in Utrecht zou er een nog groter overschot aan vrouwen zijn. Als we het Amerikaanse onderzoek moeten geloven, zullen de mannen in deze grote steden dus zuiniger met hun geld omspringen.

Bron: Journal of Personality and Social Psychology. Foto: Poznyakov, Dreamstime