Schaamhaar scheren: waterwratten


De mode onder veel jongeren om hun schaamhaar te scheren, kan leiden tot huidproblemen. Met die waarschuwingen komen Franse huidartsen in het vakblad Sexually Transmitted Infections. Volgens de Franse doktoren, die in een huidkliniek in Nice werken, zien ze steeds meer mensen die last hebben van Molluscum contagiosum, oftewel waterwratten.

Dergelijke wratten worden veroorzaakt door een virus. Dat heeft in de meeste gevallen geen kans tegen het afweersysteem. Maar veel scheren van de schaamstreek veroorzaakt daar trauma van de huid, waardoor de ziekteverwekkers meer kans hebben. De doktoren denken dat lokaal contact met andere personen die hun schaamhaar hebben geschoren – ja ze hebben het over seks – de kans op de lastige wratten nog verder vergroot.

Waterwratten zijn parelvormige knoopjes die op de huid lijken te liggen. Ze zijn onschuldig, hoewel ze wel kunnen jeuken. Zonder behandeling verdwijnen ze meestal na een paar maanden, hoewel ze bij sommige mensen erg hardnekkig zijn. De aanwezigheid van waterwratten in de schaamstreek duidt meestal op meerdere huidproblemen, schrijven de Franse artsen.

Bij mensen die met laser hun schaamhaar lieten verwijderen, constateerden de Fransen geen huidproblemen.