Scanner leest boek supersnel


Japanse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze razendsnel een boek kunnen scannen. Hun systeem kan binnen een minuut een boek van 170 pagina’s inscannen.

Het scannen van boeken is erg handig als je ruimte wil maken in je boekenkast. Weg met al dat papier! Je scant het boek in en leest het vervolgens op je e-reader.

Andere praktische toepassingen zijn het bewaren van oude boeken, het verspreiden van bijzondere titels die niet meer te krijgen zijn en boeken leesbaar maken voor mensen die grotere letters nodig hebben.

Als je een boek moet inscannen met een normale scanner, ben je uren of dagen bezig. Op de glasplaat leggen, scannen, oppakken, bladzijde omslaan, en opnieuw.

De techniek van de universiteit in Tokyo werkt met een hoge-snelheidscamera die 500 foto’s per seconde kan maken. De camera maakt foto’s terwijl iemand door een boek bladert. Het systeem houdt met infrarode stralen bij hoe de bladeren gebogen zijn. Met die informatie worden vervolgens de foto’s vervormd om een goede afbeelding van elke pagina te maken.

De onderzoekers verwachten binnen twee jaar een prototype te hebben gebouwd met deze techniek. Ze overwegen nog een robot te maken die door de boeken kan bladeren.

Wie daar niet op wil wachten, kan ook zelf direct aan de slag. Op internet is er een bruisende groep zelfbouwers bezig met het maken van eigen boekenscanners. Zie www.diybookscanner.org.