Sauna vermindert risico beroerte


sauna

Wie meerdere keren per week naar de sauna gaat, kan het risico op een beroerte met 61 procent verminderen. Dit is samengevat het resultaat van een gezamenlijke studie van de Medische Universiteit van Innsbruck en de Universiteit van Oost-Finland. Voor het onderzoek werden 1.600 mannen en vrouwen tussen de 53-74 jaar geïnterviewd die regelmatig de sauna bezoeken. Daarnaast zijn de gegevens van een Finse studie gebruikt.

Hieruit blijkt dat het risico van een beroerte, met de frequentie van saunabezoek afneemt. Twee tot driemaal per week sauna vermindert het risico op een beroerte vergeleken met een enkel saunabad per week al met 14 procent. Vier tot zeven keer per week een sauna laat het risico zelfs met 61 procent afnemen. De resultaten gelden voor zowel mannen als vrouwen, zodat de onderzoekers.

Eerdere studies hebben aangetoond dat frequent gebruik van de sauna het risico op hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk vermindert. Dit kan op zijn beurt het risico op een beroerte beïnvloeden. Een sauna stimuleert ook het immuunsysteem en zou een positieve invloed hebben op het autonome zenuwstelsel.

Desalniettemin willen de wetenschappers geen algemene aanbeveling doen voor frequente saunasessies. ‘Mensen met bestaande hartaandoeningen moeten hun arts raadplegen, of en in welke mate saunabezoeken mogelijk zijn voor hen’, schrijven ze in hun onderzoeksrapport.