Saturnus van heel dichtbij


Saturnus weer

De Cassini-Huygens sonde van Nasa heeft een duikvlucht uitgevoerd door de ringen van Saturnus. Niet alleen overleefde het ruimtetuig de riskante manoeuvre, het leverde prachtige beelden op. Zoals deze, van het klimaat op de planeet. De sonde scheerde uiteindelijk op 3000 kilometer hoogte over de planeet, dichterbij dan ooit.

Op de foto is een gigantische storm te zien, die woedt in de buitenste atmosfeer van de gasreus. De beelden hebben liefst 1,6 miljard kilometer afgelegd om op aarde aan te komen. Ze tonen ons voor het eerst in detail de turbulente atmosfeer waaruit de planeet is opgebouwd.

Om op deze plek te komen, moest Cassini-Huygens door de ringen van Saturnus heen duiken. Bij hoge snelheden kunnen de deeltjes waaruit die ringen zijn opgebouwd de sonde makkelijk beschadigen. Maar Nasa vond een opening en gebruikte de eigen schotelantenne als een soort schild om de ergste klappen op te vangen. Die tactiek werkte, de sonde is onbeschadigd.

Nasa heeft de riskante operatie uitgevoerd omdat Cassini-Huygens aan het einde van zijn leven is. In september zal de sonde met een soort kamikaze-actie richting Saturnus vliegen en door de druk van de planeet vermorzeld worden. Tot die tijd hoopt Nasa nog een paar van deze duikvluchten te maken.