Waarom fluit Saturnus in hemelsnaam?


Saturnus

Een geluid dat is opgenomen door een ruimteschip dat tussen Saturnus en zijn ringen vliegt, is terug geseind naar de aarde. Waar het wetenschappers in verwarring bracht, de planeet lijkt te fluiten.

De Cassini-Huygens sonde duikt momenteel geregeld tussen Saturnus en zijn binnenste ringen door. Het ruimtetuig is bijna aan het einde van zijn leven en voert de gevaarlijk manoeuvres uit om data te verzamelen. Het laatste dat Nasa daarbij dacht te zullen horen was een fluitend geluid. Tussen de ringen zit stof dat – wanneer het op de Cassini botst – een ruisend geluid maakt.

Het is echter relatief stil, tot een fluitend geluid te horen is. Wat dat veroorzaakt, is niet precies bekend.

De geluiden van de ringen van Saturnus zijn eigenlijk stofdeeltjes die door de plasma-detector van de sonde worden opgepikt. Eind 2016 heeft Nasa al veel van dit soort stofpartikel geluiden opgenomen. Maar enkele maanden later is de mysterieuze planeet stil. In plaats van te ruisen en te kraken, zoals in de eerste minuut en 18 seconden in de video, zijn de opnamen die nu zijn gemaakt behoorlijk stil.

In plaats daarvan klinkt het meer als een tv die niet op een zender staat. En dan is er een onverklaarbaar fluitgeluid. Nasa vermoedt dat het fluiten een soort plasmagolf is. Ze zullen het fenomeen verder onderzoeken.