Satellietnavigatie slecht voor ruimtelijk inzicht


satellietnavigatie

Wie gebruik maakt van satellietnavigatie om van A naar B te komen, vermindert zijn of haar eigen vermogen om te navigeren. Dat concluderen wetenschappers van University College London, na een studie waarbij mensen door de Britse hoofdstad moesten navigeren. Terwijl ze dat deden, werden hun hersens gescand om te zien hoe die functioneerden.

Daarbij concentreerden de onderzoekers zich op de hippocampus, het deel van het brein waar ruimtelijk inzicht wordt gevormd. Ook werd gekeken naar de werking van de prefrontale cortex, waar het menselijk beslissingsvermogen is gevestigd.

Met die gekke apparatuur op hun hoofd reden de mensen in een simulator door Soho, een wijk met veel nauwe en onoverzichtelijke straatjes (op de foto). Deden mensen dat zonder navigatieapparatuur, dan vertoonden hun hersens nogal wat pieken in activiteit. Vooral bij het naderen van de kruising Seven Dials, waar zeven wegen elkaar ontmoeten. Het rijden door een stad is ogenschijnlijk een inspannende bezigheid voor mensen.

Ging de Tom-Tom aan, dan verdwenen de pieken echter helemaal. De hersengedeelten die we anders gebruiken voor navigatie, schakelen naar een zeer lage versnelling. We laten de weg zoeken en beslissingen maken over afslaan of niet helemaal over aan de computer. Het lijkt wel alsof de weg ons helemaal niet meer interesseert, concluderen de onderzoekers.

Dat is niet zo’n ramp, als we altijd maar satellietnavigatie gebruiken. Maar is de batterij op of doet het signaal het niet, dan zitten we met de handen in het haar. Uit eerder onderzoek blijkt dat we tijdens een reis door een stad constant plannen maken voor de volgende keer dat we er zijn. Die plannen gebruiken we daadwerkelijk, als er bijvoorbeeld een obstakel op de gebruikelijke weg staat. De hypocampus gebruikt dan inzichten uit vorige reizen om een alternatieve route te bedenken.

Deze studie verklaart ook waarom mensen soms het kanaal inrijden of over de rand van de weg verdwijnen. Ze denken daadwerkelijk niet meer na over de route, maar volgen blindelings de opdrachten van de computer.