Satellieten vangen met vliegenpapier


Je kunt in de zomer plakkerige rollen kopen die je in het raam moet hangen. Vliegen komen daar tegenaan, blijven plakken en gaan dood. Hetzelfde principe willen Britse deskundigen gaan gebruiken om de ruimte op te ruimen. De University of Surrey heeft een gigantisch zeil ontwikkeld dat een beetje plakkerig is. Dat willen ze in de ruimte ontvouwen om troep op te ruimen die in een baan om de aarde is.

In de loop der tijden heeft de mens er een grote puinhoop van gemaakt in de ruimte net buiten onze dampkring. Daar zweven 110.000 door mensen gemaakte objecten van 1 vierkante centimeter of meer. Van verfschilfers tot zakjes met ontlasting en van complete satellieten tot gereedschap. Afgelopen week raakte een klein stukje ruimtepuin nog het ISS en doorboorde een zonnepaneel.

De opzet is om het scherm te laten voortstuwen door een klein satellietje door delen van de ruimte waar veel kleinere onderdelen rondzweven. Daar wordt de CubeSail uitgeklapt om deze onderdelen te vangen. Als er genoeg inzitten, wordt het zeil richting de dampkring gedirigeerd, waar het inclusief de troep verbrandt.

Andere voorstellen om ruimtepuin op te ruimen zijn een laser die brokstukken van satellieten beschiet, een satelliet uitgerust met harpoenen, een gel die ruimteafval aan elkaar laat plakken en een soort stofzuiger. De maker van de CubeSail hopen een prototype dit najaar te lanceren.