Satelliet met urine en tomaten rond de aarde


tomaten en urine in de ruimte

Vanaf vandaag draait een satelliet met kunstmatige urine en tomatenzaadjes rond de aarde. De makers hopen daaruit echte tomaten te kweken. Het is een experiment om te zien of je in de ruimte groente kan laten groeien, bijvoorbeeld op een lange missie. Vandaar de urine, dat in overvloed aanwezig is.

De Cropis satelliet met urine en tomaten is in Duitsland ontwikkelt, maar de uitkomsten van deze test zijn voor alle ruimtevarende landen interessant. Het ruimtetuig werd aan boord van een Falcon 9 Raket van de Amerikaanse luchtmachtbasis Vandenberg het heelal ingeschoten. Het zal op 600 kilometer boven de aarde rondjes draaien. De tomatenplantjes aan boord zullen met hulp van LED-licht worden gekweekt.

De uitkomsten van deze test moeten het mogelijk maken om een missie naar bijvoorbeeld Mars te plannen. Moeten astronauten al het voedsel voor een dergelijke tocht meenemen, of kunnen ze hun eigen groente verbouwen? In dat laatste geval komt een missie weer ietsje dichterbij. Als het met tomaten lukt, dan ook vast met soja, aardappelen en peultjes.