Satelliet betrapt aardbeving


De begin april gelanceerde Europese satelliet Sentinel 1A heeft beelden naar de aarde gestuurd van de aardbeving op 24 augustus in de Napa Valley in Noord-Californië. Op de beelden is goed te zien hoe de aarde tijdens de beving sterk vervormde. Het zal geologen helpen aardbevingen beter te bestuderen en mogelijk te leren voorspellen.

De 6.0-magnitude aardbeving in het gebied ten noorden van de Californische stad San Francisco was de sterkste in 25 jaar. Het centrum van de beving was zes kilometer ten zuidwesten van de stad Napa in de gelijknamige wijnstreek. Verschillende historische gebouwen werden zwaar beschadigd.

Sentinel 1A is de eerste van een reeks satellieten in het Copernicus programma. Deze satellieten kunnen het aardoppervlak in alle weersomstandigheden analyseren. De satelliet hangt op een hoogte van 700 kilometer en draait met een snelheid van 7.59 kilometer per seconde rond de aarde. De bedoeling is om op deze manier veranderingen in het aardoppervlak beter te registreren.

Dat is exact wat hier is gebeurd. Het beeld toont met kleuren aan hoe de beving het aardoppervlak in de getroffen regio verfrommelt. De ronde vormen laten zien hoe de aarde tijdens de aardbeving is verplaatst. Elke kleine kleurverandering op de afbeelding komt overeen met een verschil van 28 millimeter. De grootste verschuiving bedroeg 10 centimeter.