Samoa springt over datumlijn


Een vroegere versie van de datumgrens liep over de 180ste breedtegraad. Deze versie had als nadeel dat het eilanden doormidden hakte in vandaag en gisteren. Deze boom - op het eiland Taveuni - staat precies op de 180ste breedtegraad en groeide dus ooit op twee verschillende dagen. Foto: Mirjam van Immerzeel.

Het eilandenrijkje Samoa wil de economie stimuleren. Door het in plaats van gisteren ineens vandaag te maken.

Welke dag is het vandaag? Op Samoa vragen ze zich dat vaak af. Het eilandenstaatje in de Stille Oceaan ligt oostelijk van de internationale datumgrens. Dat is het begin- en eindpunt van alle tijdsverschillen op aarde. Naar het oosten toe wordt het steeds later, tot je bij de grens bent; naar het westen wordt het steeds vroeger, tot je bij de grens bent.

Daar springt de dag één datum verder (of terug, als je naar het oosten reist).

De grens ligt in het midden van de Stille Oceaan, zodat weinig mensen er last van hebben. Toch zijn er een paar eilanden, zoals Samoa, die vaak met de datumgrens worden geconfronteerd. De Samoanen richten zich in economisch opzicht steeds meer op Australië en Nieuw Zeeland, landen die 23 uur later leven. Als de Samoanen op zondag naar de kerk gaan, maken de Australiërs zich op voor een nieuwe werkweek, het is daar maandag.

Deze week is echter definitief besloten om het eilandenstaatje naar de andere kant van de datumlijn te verhuizen. In Samoa zal het twee keer 29 december worden dit jaar. Door de administratieve verhuizing loopt het landje dan drie uur voor op Australië. Het enige nadeel is dat het nabijgelegen Amerikaans Samoa, een ander land, meer dan een dag achterloopt bij gewoon Samoa.

Verwarrend? Als je bij de datumgrens woont, ben je aan dit soort verloren dagen gewend.