Schokkend: samenwonen maakt dikker


huwelijk samenwonen

Wil je slank blijven? Zorg dan dat je de ware nooit tegenkomt. En als je toch een leukerd vindt, hou dan twee huishoudens aan. Samenwonen zorgt namelijk dat de kilo’s er aanvliegen.

Koppels worden zwaarder als ze bij elkaar intrekken, ongeacht of dat na een huwelijk gebeurt. Mensen die gaan samenwonen komen dubbel zo veel aan als vrijgezellen en paren die een relatie hebben, maar apart wonen. Dat ontdekte het Max Planck Instituut voor menselijke ontwikkeling (MPIB) in Berlijn na uitgebreid onderzoek. Dit effect blijft bestaan, zelfs na correctie voor leeftijd, bevalling, sport, roken, gezondheid en stress.

Voor de onderzoekers is dit het bewijs dat de gewichtstoename vooral te maken heeft met de verandering van dagelijkse eetgewoontes. Stellen ontbijten bijvoorbeeld samen, terwijl de vrijgezel misschien snel een cracker in haar mond propt op weg naar werk. Al die gezelligheid zorgt voor vetrandjes.

Maar er is goed nieuws. Wanneer koppels uit elkaar gaan, neemt de omvang van de exen redelijk snel weer af tot het punt van voor het samenwonen. De Duitsers denken dat mensen die op zoek zijn naar een nieuwe partner hun best doen om hun aantrekkelijkheid te vergroten en de dieetboeken uit de kast halen.

Voor dit onderzoek werden 20.000 mensen 16 jaar lang gevolgd. De onderzoekers ontdekten ook dat koppels gezonder zijn dan vrijgezellen, ondanks hun extra kilo’s.