Samenwonen? De man bepaalt waar


samenwonen

Vrouwen vinden het belangrijk om in de buurt van hun familie te wonen, maar wanneer ze gaan samenwonen bepaalt de man de locatie. Nieuwbakken koppeltjes wonen vaak dichter in de buurt van zijn ouders, dan die van haar.

Meisjes denken in het begin van een relatie dat ze heel wat te zeggen hebben, maar wanneer het op samenwonen aankomt is hun invloed misschien niet veel groter dan de kleur op de muur en het schilderij boven de bank. Wanneer een koppel langer bij elkaar is, groeit de invloed van de vrouw gestaag, dat ontdekte onderzoekster Marjolein Blaauboer van de Universiteit van Amsterdam.

Blaauboer onderzocht de invloed van familie op woonkeuzes in Nederland en ontdekte dat onze maatschappij misschien steeds individualistischer wordt, maar dat familie nog steeds belangrijk is. Familiebanden en solidariteit onder familieleden wegen zwaar in de keuzes die we maken in ons leven.

Mensen met sterke familiebanden blijven graag bij elkaar in de buurt wonen voor steun en zorg. Wanneer jonge vrouwen op zichzelf gaan wonen, blijven ze het liefst in de buurt van hun ouders wonen terwijl de meeste mannen kiezen voor een huis in de buurt van hun werk of opleiding.

Single mannen kiezen ook eerder voor een koophuis dan alleenstaande vrouwen. Mannen zien het als een mooie investering terwijl vrouwen wachten tot ze genoeg verdienen of een partner hebben gevonden.

Als jonge koppels gaan samenwonen, doen ze dat vaak in het huis van de man. Hij is over het algemeen een paar jaar ouder dan de vrouw en daardoor verder in zijn arbeids- en wooncarrière. Dat geeft hem een betere onderhandelingspositie. Maar met de jaren krijgt de vrouw meer te zeggen. Wanneer er verhuisd moet worden, bijvoorbeeld omdat er een kindje op komst is, staat het nieuwe huis vaak dichter bij haar ouders.

Naarmate het koppel ouder wordt, trekken ze sowieso dichter naar de ouders van de vrouw toe. Het overwicht dat mannen in het begin van hun relatie hadden met hun koophuis, is verdwenen en de vrouw heeft meer invloed op de locatie van hun nieuwe huis. Vaak is dit dus dichter in de buurt van haar ouders, dan die van hem.