Samenwerking bezorgt je gaatjes


Hoe krijgt een mens gaatjes? Sinds de jaren negentig van de negentiende eeuw weten we al dat er een bacterie actief is in de mond die aan onze tanden en kiezen knaagt. De streptococcus mutans proberen we in toom te houden door onze tanden te poetsen. Bij de meeste mensen lukt dat tegenwoordig aardig.

Maar dat is niet het hele verhaal, hebben Duitse wetenschappers ontdekt. De bacterie wordt geholpen door een schimmel met de naam Candida albicans. Het is een prachtig staaltje samenwerking.

De bacterie zorgt voor een dikke laag eiwitten, het spul dat we kennen als plaque. Daarin voelt de bacterie zich helemaal thuis, plaque werkt als een soort natuurlijk antibioticum dat alle concurrerende organismes doodt. Het is ook een voedingsrijke omgeving waarin de schimmel zich razendsnel kan vermenigvuldigen. De schimmel op zijn beurt, verdooft het menselijk afweersysteem een beetje. Zo de bacterie in de tand dringen zonder dat het als vreemd dna wordt opgemerkt.

Door de samenwerking kan de streptococcus vele malen sneller gaatjes maken dan alleen, constateerden de biologen van het Hemholz Zentrum für Infektionsforschung in Braunschweig. Vooral in de ochtend hebben mensen veel plaque, zagen ze, zodat tandenpoetsen dan erg effectief is.