Zwerm: samen vliegen maakt slim


Samen zijn heeft voordelen. Je kunt meer dingen aan, het is gezellig, maar ook je hersenen zijn groter. Als je een sprinkhaan bent tenminste.

Wat een slimme dieren!
Wat een slimme dieren!

Hoewel de boeren er vaak met angst en beven naar kijken heeft het rondtrekken in zwermen voor sprinkhanen wel positieve effecten. Amerikaanse onderzoekers hebben sprinkhanen geanalyseerd die in grote zwermen door het land trekken. Hierbij vernietigen ze vaak alles wat op hun pad komt.

Ook namen ze een aantal sprinkhanen drie generaties lang apart van de grote groep. Wat bleek: sprinkhanen die in zwermen leven ontwikkelen een veel grotere hersenpan. Soms tot wel 30% groter dan een sprinkhaan die zijn eigen boontjes dopt en alleen vliegt. Dit komt omdat ze veel meer moeten multitasken. Ook kunnen ze hierdoor sneller en beter complexe informatie verwerken. Het vliegen in een zwerm is natuurlijk vrij druk.

Tevens zijn ze beter in staat om snel te reageren en zo op tijd het eten te pakken te krijgen, sprinkhanen werken niet samen maar moeten hun plek in de groep verdienen om te overleven. Omdat de zwermen vaak zoveel reizen weten ze niet of ze overal even makkelijk voedsel vinden, ze moeten dus snel en goed kunnen denken. Dit sprinkhaan brein onderzoek maakt de weg vrij voor nog meer vergelijkingen tussen gedrag van dieren en de grootte van hun bovenkamer.

Foto: Flickr