Aapjes kijken naar de Jarawa


De Jarawa stam wordt bedreigd door touroperators die safari’s organiseren waarbij de ze worden bekeken alsof het dieren zijn.

De Jawara’s wonen op de Andamanen, een eilandengroep tussen India en Birma. Op sommige eilanden wonen geïsoleerd levende stammen die weinig of geen contact hebben met de rest van de wereld. Deze stammen kennen geen moderne technologie. Daaronder de Jawara’s. Deze stam is zo fotogeniek dat touroperators safari’s naar de stam organiseren.

Deze safari’s vormen een serieuze bedreiging voor de gezondheid van de Jarawa, aangezien ze weinig natuurlijke weerstand hebben tegen alledaagse westerse ziektes.

Een Jarawa man en jongen aan de illegale weg door hun gebied. Foto: Survival International/Salomé.
Een Jarawa man en jongen aan de illegale weg door hun gebied. Foto: Survival International/Salomé.

De Jarawa leven al circa 55.000 jaar in voorspoed op hun eiland en hadden tot 1998 geen contact met de buitenwereld. Het is verboden om toerisme naar de Jarawa te promoten. De Indiase overheid heeft bedrijven ook publiekelijk gewaarschuwd, nadat Survival International, de organisatie die de belangen van inheemse stammen beheert, hen op het bestaan van de safari’s attent maakte. Vier bedrijven gaan echter gewoon door met het promoten van de reizen. Er zijn nog veel meer bedrijven die vanuit hun winkels op de Andaman eilanden, dergelijke reizen promoten.

Via een illegale weg die door het reservaat van de Jarawa loopt, dringen toeristen, stropers en kolonisten het gebied binnen. Survival dringt er bij de Indiase regering op aan om de weg onmiddellijk te sluiten om zo indringers op het land van de Jarawa een halt toe te roepen.